Så väljer du rätt vandrarhem i Sverige

Att resa runt i Sverige och bo på vandrarhem är ett prisvärt och socialt sätt att uppleva landets skönhet och kultur, men det är kanske  inte alltid helt lätt att veta vilket vandrarhem man ska välja för sin resa. Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen.

1. Välj vandrarhem utifrån resmål och behov

Först och främst måste du ju utgå ifrån var i Sverige du planerar att resa. Storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö har många vandrarhem i olika storlekar och prisklasser att välja mellan, medan utbudet på mindre orter eller mer avlägsna platser som fjällen eller skärgården så klart är mer begränsat.

Fundera också på vilka bekvämligheter som du prioriterar. Behöver du tillgång till kök, gratis wifi eller en central plats nära sevärdheter? Genom att lista dina behov kan du enkelt filtrera ut de vandrarhem som uppfyller dina krav.

2. Läs omdömen och betyg från gäster

Att läsa omdömen från tidigare gäster är ett bra sätt att skaffa sig en uppfattning om vad vandrarhemmet i fråga kan erbjuda. Hos till exempel TripAdvisor, Booking.com och Hostelworld finns både recensioner och betyg från resenärer och hotell- och vandrarhemsgäster, men tänk bara på att ta kommentarerna med en nypa salt. 

Läs gärna både positiva och negativa kommentarer för att få en mer nyanserad bild. 

3. Jämför priser och boka i förväg

Priset är självklart en viktig faktor när man väljer vandrarhem, och just därför bör du priser på olika bokningssajter för att hitta de bästa erbjudandena. Många vandrarhem erbjuder rabatter för längre vistelser eller för dig som bokar långt i förväg. Det kan också vara värt att kolla om det finns medlemskap eller lojalitetsprogram som ger extra förmåner eller rabatter. 

Genom att boka i förväg säkerställer du inte bara att du får ett rum, utan det kan även innebära att du får ett bättre pris och fler valmöjligheter.

4. Tänk på säkerheten

Säkerhet är en viktig aspekt när du bor på vandrarhem. Kolla om vandrarhemmet har säkerhetsfunktioner som låsbara skåp, övervakningskameror och en reception som är bemannad dygnet runt. Om du reser ensam kan det vara tryggt att veta att det finns personal i närheten i princip hela tiden.