Att tänka på när du bor i vandrarhem

Det är inte bara pris och service som skiljer mellan hotell och vandrarhem. Vandrarhemmen har generellt mer individuella regler och därför beror mycket på vem som driver vandrarhemmet. Dessutom är det bra att packa med vissa extra detaljer. Några saker att tänka på när du bor på vandrarhem är:

Kolla upp regler och matservering innan du bokar

Läs alltid igenom de regler som gäller på det vandrarhem du besöker. Det kan skilja relativt mycket gällande allt från när det ska vara tyst till när duscharna får användas osv.

Det finns flera varianter kring frukost. Det kan ingå i priset likväl som att man behöver betala för frukosten. Vill du ha frukost så kom ihåg att säga till dagen före. Vandrarhem på större orter som Uppsala och Stockholm erbjuder sällan matservering eftersom att utbudet av caféer och restauranger redan är stort.

Ett ytterligare alternativ är att någon frukost inte serveras vilket betyder att du bör ha köpt in mat i förväg och förvarat den i det gemensamma köket.

Incheckning och service varierar

Även tiderna för incheckning och utcheckning kan variera en hel del. Behöver du stanna lite längre? Fråga i receptionen om detta går att lösa. Ibland kan det däremot tillkomma en avgift.

De som bor på hotell är vana med att receptionen är öppen dygnet runt. Så är det extremt sällan på ett vandrarhem. Kontrollera därför öppettiderna och skriv ner det journummer som brukar kunna användas på nätterna.

Ingår frukost, slutstädning, lakan och handdukar i priset? Eller behöver du betala för varje tjänst? Kom ihåg att jämföra priset på boende utifrån slutsumma just eftersom det varierar vad som ingår i priset.

Specialsaker i packningen

Framförallt om du sover i sovsal, eller delar rum med andra, kan det vara bra att packa ner vissa speciella saker. Packningen bör stå relativt nära dig (i sovsal ska den stå precis vid din säng) men lås den även med ett hänglås. En del väljer att låsa igen väskan samt även låsa fast den med en vajer i en säng. Därmed kan man minimera risken för att något ska bli stulet under natten.

Det finns även speciella lås som kan monteras på dörrar som inte har lås. Därmed går det alltså att låsa om sig – med en dörr som inte är tänkt att låsas.

Ytterligare saker som brukar rekommenderas är öronproppar och så kallad sovmask. Detta främst om man sover tillsammans med andra i rummet vilka både kan snarka samt tända lampan i tid och otid.

Ta även gärna med inneskor, i alla fall till de vandrarhem som kräver att man tar av sig skorna i entrén. Alternativt kan det vara skönt med inneskor på vintern så man inte behöver gå omkring i kängorna inne.