Falun prison youth hostel

Falun prison youth hostel heter idag Falu Fängelse Vandrarhem. Det gamla namnet lever däremot kvar hos ett par bokningssiter samt hos vissa stamgäster. Gästerna bjuds på en fängslande upplevelse i en byggnad som både har boende, konferens, restaurang och museum. Kan väljas för de som vill bo billigt eller gärna provar på att sova i en gammal fängelsecell.

Oavsett om du har bott på vandrarhem tidigare eller inte kan det vara klokt att läsa om vad du bör tänka på så att du vet vad du kan förvänta dig inför din vistelse.

Boende & bekvämligheter

Välj mellan rum med en, två eller fyra bäddar. Men egentligen är det celler som bokas och inte rum. För det är fångarnas gamla celler man bor i. Som mest kan det sova 86 personer på vandrarhemmet samtidigt. Vilket får anses mycket i jämförelse med liknande vandrarhem i mindre orter.

Gästerna har tillgång till ett gästkök och gemensamma toaletter/duschar. Det enda rum som har egen toalett och dusch är det handikappanpassade rum som finns på bottenvåningen. Utöver gemensamma utrymmen ges tillgång till tvättmaskin och torkskåp. Lakan och handdukar kan hyras på vandrarhemmet.

På varje våning finns en gästdator att använda. Det även möjligt att koppla upp sig på deras Wifi.

Restaurang

De som har med sig egen frukost kan äta i gästköket. Vill man däremot ha frukostbuffé så serveras detta i ”fångarnas matsal”. Denna matsal används även vid större evenemang så som fester eller konferenser. Totalt kan lokalen ta 50 personer och vid dessa evenemang bjuds det ofta upp til dans på övre plan där Tingssalen ligger.

På sommaren händer det exempelvis att gäster bokar vandrarhemmet för privata större fester. Bland annat anordnas grillfest med dans och bekvämt boende.

Reception och incheckning

Vandrarhemmet har bemannad reception som har öppet från 8.00 på morgonen till 18.00 på kvällen. Incheckning sker vanligtvis från klockan 15:00 men detta kan justeras vid behov genom kontakt med receptionen. Utcheckning förväntas ske före 10:30.

Historia

Byggnaden som vandrarhemmet ligger i började byggas 1842 och var sedan stadens fängelse. Efterhand renoverades och byggdes fängelset om för att möta modernare krav. Men det var aktivt ända fram till 1995. Fem år senare köpte nuvarande ägare byggnaden med tanke på att kunna driva ett centralt vandrarhem med närhet till stadens kända idrotts- och friluftsområde Lugnet.

Under sommaren 2000 öppnades så portarna för vandrarhemmet i fängelsets gamla lokaler. Dess historia finns kvar både i viss inredning och att det fortfarande sitter galler på dess fönster. Man har även valt att ha ett museum som berättar fängelsets historia.