Så hanterar du en bostadskris

Student läser bok i säng på vandrarhem.

Att bli bostadslös är kanske den största oron för den som har fått jobb i en ny stad eller kommit in på en utbildning. Men bostadskrisen ska inte vara en anledning att tacka nej till en ny möjlighet. Det finns lösningar för hur du ändå ska kunna flytta vid den tidpunkten du har tänkt dig, även om du inte hittar någon bostad på en gång.

Vandrarhem är en lösning för kortare perioder

Att bo på vandrarhem kan vara en nödlösning tills du hittar en egen bostad. Där är det inte lika stor konkurrens som på bostadsmarknaden, och du behöver därför inte oroa dig för att stå ute på gatan den första tiden.

De flesta vandrarhem har ingen gräns för hur länge du får bo där. Därför är det ett bra sätt att se till att du har tak över huvudet så länge du behöver för att hitta något eget.

Spara pengar genom att göra mycket själv

En nackdel med vandrarhem är att det kostar mer i längden än en vanlig hyra. Å andra sidan är priset betydligt mer överkomligt än att i stället bo på hotell under några veckors tid.

På vandrarhem kan du dessutom leva relativt självständigt, trots att du är bostadslös. Det finns i regel ett kök där du kan laga din egen mat. En del vandrarhem låter dig också sköta din tvätt själv och ta med egna sängkläder, medan andra lägger till detta till boendekostnaden.

Se efter vilka alternativ som finns i din stad och fundera på vad som passar dig bäst, praktiskt och ekonomiskt.

Magasinera dina saker inför kommande flytt

Du behöver inte göra dig av med alla möbler under tiden som du ordnar ett tillfälligt boende. Genom att hyra förrådsplats i den stad du ska flytta till kan du ta med dig hela bohaget, för att sedan enkelt komma åt det när det är dags att möblera den nya lyan.

Att hyra förråd kan vara både billigt och enkelt om du letar på rätt ställe. På hemsidan Prinsens Lager kan du få en översikt över tillgängliga förråd i flera större städer i Sverige, och välja det förråd som passar dig bäst. Du kan sedan hyra förrådet så länge du behöver medan du letar vidare efter en egen bostad.