4 saker att tänka på innan du renoverar

När du driver ett vandrarhem är det också du som ansvarar för att huset hålls fräscht. För att ge dina hyresgäster den bästa upplevelsen kan en renovering vara en värdefull investering. Det gäller inte bara rummen som du hyr ut utan även andra utrymmen som gästerna använder, såsom badrum, gemensamt kök och trädgården utanför.

Här ger vi några tips på hur du ska gå till väga för att renoveringen ska ge så bra resultat som möjligt.

1. Planera renoveringen väl

Gör en lista på vad du vill ska göras under renoveringen. Markera också på listan vilka delar du tänker göra själv, och vem du ska anlita för att ordna resten.

Sätt också upp en realistisk tidsplan för hur lång tid de olika delarbetena beräknas ta, och när du vill att hela renoveringen ska vara klar. Räkna med en del marginal – det kommer mest troligt att dyka upp vissa oväntade saker som fördröjer processen.

2. Lägg upp en budget

Att renovering kostar pengar är ingen nyhet. Men med god planering av även den ekonomiska biten kan du känna dig lugnare, eftersom du vet ungefär hur mycket renoveringen kommer att kosta.

Kolla gärna upp olika hantverkare och byggvaruhus medan du lägger upp din budget, och jämför priser. Genom ordentlig efterforskning i förväg kan du spara mycket pengar på din renovering.

Även här bör du räkna med att saker kan inträffa under renoveringens gång, så lämna extra utrymme för oväntade kostnader i din budget.

3. Välj material och inredning med omsorg

En renovering är en långsiktig investering. För att ditt vandrarhem ska hålla sig fräscht en lång tid framöver behöver du vara noga med vilket byggmaterial du väljer. Även den inredning som du byter ut i samband med renoveringen ska du se till att ersätta med hållbar inredning av bra kvalitet.

Hus.se finns en massa information om de material och den inredning som kan bli aktuellt vid renovering. Informationen är uppdelad i olika rum och kategorier, så att du lätt kan hitta just det som du letar efter. Dessutom finns listor på leverantörer av så gott som alla material du kan behöva, oavsett om du renoverar köket, badrummet eller trädgården.

4. Anlita hantverkare för de svårare jobben

Även om vissa delar av en renovering går bra att göra själv, kan det underlätta en hel del att anlita ett proffs. Med en hantverkare kan arbetet både gå snabbare och ge bättre resultat än om du gör allting själv. De har dessutom de rätta verktygen som skulle vara dyra för dig att skaffa själv.

Särskilt viktigt är det att du låter en expert sköta svårare delar av renoveringen, till exempel montering av rör i badrum och kök eller dragningar av elsladdar. Dels kan du vara säker på att jobbet blir rätt gjort från början, dels undviker du risken att skada dig om du låter en hantverkare sköta jobbet.

Se till att du och hantverkaren har samma bild av vad som ska göras. Det gör du lättast med ett skriftligt avtal, där du också specificerar hur du vill att de olika delarna av renoveringen ska göras.